Naslovna » Vesti

15. 11. 2018

Održano finale nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju

Takmičenjeza najbolju studentsku ideju održava se okviru Erasmus+ projekta IF4TM, u komeje jedan od partnera i Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta uBeogradu.

 

TimFakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, ElektričariG3, pobednik jenacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju koje je danas održano uNaučno-tehnološkom parku Beograd. Mladi Novosađani, osmislili su pametni tepihza konvertovanje mehaničke energije čovekovog hoda u električnu energiju.

 

Drugo mestopripalo je timu Alfa i Omega za uređaj za spašavanje davljenika sa Univerzitetau Novom Pazaru, dok je trećeplasirani tim Fantastična četvorka, koji suosmislili panele sa konzervama za kolektovanje energije i zagrevanje prostora.

 

Svoje idejepredstavilo je ukupno 10 timova sa sedam visoko obrazovnih ustanova u Srbiji.Osim dobitnika među njima su i: Biznis tim, Ekof tajgers, Green messinger, KSE,Rentijeri, SuperEdukatori i Zoom.

 

Svaki timimao je 7 miniuta da kroz prezentaciju predstavi svoju ideju, i 3 minuta daodgovore na  pitanja žirija. O najboljimstudentskim idejama odlučivali su

 

prof. drVesna Mandić, kordinator projekta IF4TM, sa Univerziteta u Kragujevcu, prof drGoran Stojanović, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta uNovom Sadu, Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije, Miloš Došen vlasnikTokmak konsalting i Daniela Zlatić Žutić iz Zavoda za intelektualnu svojinuRepublike Srbije.

 

Prvu nagraduod 150.000 dinara obezbedili su sponzori Univerzitet u Kragujevcu i SBB, druguod 120.000 dinara Univerziteti u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a treću u iznosuod 80.000 dinara sponzorisali su Državni univerzitet Novi Pazar i Metropoliten.

 

Takmičenjeza najbolju studentsku ideju održava se okviru Erasmus+ projekta IF4TM, u komeje jedan od partnera i Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta uBeogradu.